Bibliotheek op school vergroot leesplezier
Kort geleden werd de ‘Bibliotheek op school’ geopend bij PCBS De Brug. De bieb werd geopend met een boekendomino door de hele school heen. Bekijk hier het filmpje (http://bit.ly/1fWrEnB) van de opening op De Brug.
Er zijn ook al schoolbibliotheken op Margrietschool, De Bron, De Notenbalk, De Kim en De Rank (Heerjansdam). De reacties zijn aan alle kanten positief.
Een leerling van de Margrietschool:
“Ik vind de Biep heeeeel leuk. Er zijn mooie boeken en het is makkelijk dat het op school is. Ik leen veel boeken en lees ze soms voor aan mijn zusje.”
Een ouder van De Bron:
“Ik vind de schoolbieb heerlijk dichtbij en makkelijk. De kinderen gaan er met plezier naartoe, het liefst iedere week, terwijl we voorheen misschien 4 keer per jaar in de bieb kwamen. Ze kunnen het in principe helemaal zelf zonder hulp van mij; ze blijven vaak met klasgenoten rondsnuffelen en komen naar huis als ze klaar zijn. Kortom: Blij mee en houden zo!”
Directeur Martin Wervenbos van de Margrietschool:
“Geen verouderde, rommelige, stoffige collectie boeken meer, maar een actueel boekenaanbod dichtbij voor kind en leerkracht. Ideaal voor onze school, want hoe meer kinderen we aan het lezen thuis krijgen, hoe beter dat is voor de taalontwikkeling.”
De opening van de ‘Bibliotheek op school’ bij PCBS De Brug is de laatste in de rij van openingen bij basisscholen in Zwijndrecht West. In juli 2012 heeft de Bibliotheek Aanzet de vestiging in de Anjerstraat moeten sluiten. Met het openen van de ‘Bibliotheek op school’ op de scholen is er weer ruim voldoende aanbod van materialen voor de jeugd in dit gebied.
Elke leerling heeft op school een eigen bibliotheekpasje waarmee het gebruik kan maken van het in- en uitleensysteem op school.
De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken om het lezen bij kinderen te vergroten, op school en thuis.
Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Onderzoek toont aan dat lezers niet alleen hoger scoren op taalvaardigheid, maar ook op schoolsucces en intelligentie. Leren begint bij lezen. Wie kan lezen en teksten begrijpt, kan kennis verwerven en zich ontwikkelen. Een goede taalbeheersing zorgt er voor dat kinderen betrokken zijn bij wat er om hen heen gebeurt. Zo kunnen kinderen beter meekomen in de (digitale) samenleving.